Hönsfåglar
Dalripa (Lagopus lagopus)
En ripa som lever i fjällbjörkskog, videzon och på myrar i norra Sverige. Dalripan är en av våra mest jagade hönsfåglar.
Jaktstatus: Allmän jakttid i norra Sverige och fjällnära län; från 1 juli 2027 förlängs jakttiden i flera län


Kännetecken
- Helvit på vintern – både tupp och höna saknar mörkt tygelstreck
- Brunaktig sommardräkt; vingarna och buken förblir vita
- Något större och kraftigare näbb än fjällripans
- Tuppen har röda ögonbrynskammar
Förväxlingsarter
Förväxlas med fjällripa. Fjällripan lever högre upp på kalfjället, är gråare på sommaren och tuppen har svart tygel på vintern. Lätet är det säkraste kännetecknet.
Levnadssätt och föda
Äter knoppar och kvistar av björk och vide på vintern och bär och bärris på sommaren. Tupparna försvarar revir på våren; hönan lägger omkring tio ägg.
Spår och spillning
Tuppens skrattande 'kau-kau-karrr' hörs på våren och vid uppflog.
Jakt och regler
Kulpatron klass 4 eller hagelgevär i alla tillåtna kalibrar får användas. Jakt med stående fågelhund är vanligast på hösten. Ripstammen varierar mycket mellan år, så avskjutningen bör anpassas efter årets kullar.
Fler arter i gruppen hönsfåglar
Källor
- Dalripa – Svenska Jägareförbundet
- Jaktförordning (1987:905), ändrad t.o.m. SFS 2026:1693 – Riksdagen
- NFS 2023:8 om vapen, vapentillbehör och ammunition för jakt – Naturvårdsverket
- Regeringen har beslutat om nya jakttider – Regeringen.se
Jakttider och regler ändras. Kontrollera alltid aktuella bestämmelser i jaktförordningen och hos länsstyrelsen innan jakt.