Hardjur och gnagare
Skogshare (Lepus timidus)
Vår ursprungliga hare, som finns i nästan hela landet. Skogsharen byter till vit päls på vintern.
Jaktstatus: Allmän jakttid i hela landet


Kännetecken
- Mindre och knubbigare än fältharen
- Gråbrun sommarpäls och vit vinterpäls (i södra Sverige ofta ofullständigt vit)
- Kort, helt vit och bollformad svans
- Relativt korta öron med svarta spetsar och mörkt rödbruna ögon
Förväxlingsarter
Förväxlas med fälthare, som har längre öron, svart ovansida på svansen och är brun även på vintern.
Levnadssätt och föda
Äter örter, gräs och blad på sommaren och kvistar av sälg, vide, björk, asp och rönn på vintern. Lever i skog, på myrar och i fjällen.
Spår och spillning
Stora, breda bakfotsavtryck tack vare tätt behårade tassar som bär på snön.
Jakt och regler
Kulpatron klass 1–3 eller hagelgevär (kaliber 12, 16 eller 20). Den klassiska jaktformen är jakt med drivande hund.
Fler arter i gruppen hardjur och gnagare
Källor
- Skogshare – Svenska Jägareförbundet
- Jaktförordning (1987:905), ändrad t.o.m. SFS 2026:1693 – Riksdagen
- NFS 2023:8 om vapen, vapentillbehör och ammunition för jakt – Naturvårdsverket
Jakttider och regler ändras. Kontrollera alltid aktuella bestämmelser i jaktförordningen och hos länsstyrelsen innan jakt.