Rovfåglar och ugglor
Sparvuggla (Glaucidium passerinum)
Europas minsta uggla, inte större än en stare. Den är aktiv även i dagsljus i barrskog.
Jaktstatus: Fredad – ingen allmän jakttid

Kännetecken
- Mycket liten (ungefär som en stare) med litet runt huvud
- Gula ögon och vita ögonbryn
- Gråbrun ovansida med ljusa prickar
- Vippar ofta med stjärten; visslande 'hjyy' i serie
Förväxlingsarter
Förväxlas med pärluggla, som är större och har större, mer runt huvud med svartkantat ansikte.
Levnadssätt och föda
Jagar småfåglar och sorkar och samlar förråd i holkar och hål inför vintern. Häckar i hackspettshål i barrskog.
Jakt och regler
Sparvugglan får inte jagas. Småfåglar som larmar intensivt i en gran kan avslöja en sparvuggla.
Fler arter i gruppen rovfåglar och ugglor
Källor
- Sparvuggla (Glaucidium passerinum) – Artfakta, SLU Artdatabanken
- Jaktförordning (1987:905), ändrad t.o.m. SFS 2026:1693 – Riksdagen
Jakttider och regler ändras. Kontrollera alltid aktuella bestämmelser i jaktförordningen och hos länsstyrelsen innan jakt.