Jägarklar

Rovdjur

Grävling (Meles meles)

Ett knubbigt, nattaktivt mårddjur som bor i gryt och finns i nästan hela landet. Grävlingen är en plockande allätare.

Jaktstatus: Allmän jakttid i hela landet; skyddsjakt i vissa situationer enligt bilaga 4

Grävling
Grävling · Foto: caroline legg (CC BY 2.0), beskuren och nedskalad
Grävling vid vattendrag
Grävling vid vattendrag · Foto: Charles J. Sharp (CC BY-SA 4.0), beskuren och nedskalad

Kännetecken

  • Satt kropp med korta ben, kort svans och långsmalt huvud
  • Gråaktig päls; huvudet är vitt med två svarta längsgående band över ögonen
  • Kraftiga grävklor på framfötterna
  • Rör sig mest i gång eller trav

Förväxlingsarter

Kan i mörker förväxlas med mårdhund eller ett litet vildsvin. Grävlingens vita huvud med svarta band är unikt.

Levnadssätt och föda

Äter daggmask, insekter, säd, bär, rötter, ägg och små däggdjur. Lever ofta i grupper kring ett gryt och vilar under vintern, då den kan förlora upp till halva vikten. Honorna föder sin första kull tidigast vid två års ålder.

Spår och spillning

Brett tassavtryck med fem tår i en rad och långa klomärken. Grävlingen gräver små gropar (latriner) där den lämnar spillning.

Jakt och regler

Kulpatron klass 1–3 eller hagelgevär. Vid jakt under jord eller med ställande hund får kulpatron klass 4 användas. Hund som förföljer grävling får användas under en del av hösten och vintern enligt jaktförordningen.

Fler arter i gruppen rovdjur

Källor

Jakttider och regler ändras. Kontrollera alltid aktuella bestämmelser i jaktförordningen och hos länsstyrelsen innan jakt.