Jägarklar

Rovdjur

Lodjur (Lynx lynx)

Sveriges enda vilda kattdjur. Lodjuret är ensamlevande och finns i stora delar av landet.

Jaktstatus: Licensjakt och skyddsjakt efter myndighetsbeslut; i övrigt fredat (statens vilt)

Lodjur
Lodjur · Foto: CT Cooper (Public domain), beskuren och nedskalad
Lodjur i snö
Lodjur i snö · Foto: Böhringer Friedrich (CC BY-SA 2.5), beskuren och nedskalad

Kännetecken

  • Stort, högbent kattdjur med kort svans som har helt svart spets
  • Fläckig, gråbrun till rödbrun päls
  • Öronen har svarta tofsar och ansiktet ramas in av polisonger
  • Stora, tätt hårbeklädda tassar

Levnadssätt och föda

Lever främst på rådjur i södra och mellersta Sverige och på ren, hare och skogsfågel längre norrut. Honan har hemområden på flera hundra kvadratkilometer och hanens är ungefär dubbelt så stora. Parningen sker i slutet av vintern.

Spår och spillning

Stora, runda spår där klorna oftast inte syns. Lodjuret går gärna i branta och oländiga partier och besöker ofta gryt.

Jakt och regler

Kulpatron klass 1 eller 2. Fälld eller påskjuten lo ska anmälas till länsstyrelsen senast samma dag, och den som deltar i licensjakt ska vara anmäld till Naturvårdsverkets jaktkortsregister.

Fler arter i gruppen rovdjur

Källor

Jakttider och regler ändras. Kontrollera alltid aktuella bestämmelser i jaktförordningen och hos länsstyrelsen innan jakt.