Jägarklar

Andfåglar, gäss och svanar

Grågås (Anser anser)

Sveriges vanligaste gås, som ökat kraftigt sedan 1980-talet. Grågåsen häckar vid vatten och söker föda på åkrar och betesmark.

Jaktstatus: Allmän jakttid i hela landet; skyddsjakt vid grödor och olägenhet enligt bilaga 4

Grågås
Grågås · Foto: H005, denoised by Pro2 (Public domain), beskuren och nedskalad
Grågås i flykt
Grågås i flykt · Foto: Prasan Shrestha (CC BY-SA 4.0), beskuren och nedskalad

Kännetecken

  • Stor, grå gås med kraftig, enfärgat orangerosa näbb
  • Rosa ben
  • Ljusgrå framvinge som syns tydligt i flykten
  • Saknar svarta bukfläckar och vit bläs

Förväxlingsarter

Förväxlas med sädgås (skogsgås/tundragås) och bläsgås. Sädgåsen har mörkt huvud, svart-orange näbb, orange ben och brun framvinge; bläsgåsen har vit bläs och svarta tvärband på buken.

Levnadssätt och föda

Betar gräs, grödor och vattenväxter. Paren håller ofta ihop livet ut och ungarna följer föräldrarna under hösten. Allt fler övervintrar i södra Sverige.

Spår och spillning

Kacklande läte som liknar tamgåsens.

Jakt och regler

Hagelgevär i kaliber 12, 16 eller 20 eller kulpatron klass 1–3 – inte klass 4 eller de minsta hagelkalibrarna. Gäss får bara jagas från en timme före soluppgång till en timme efter solnedgång. Blyhagel får inte användas i eller inom 100 meter från våtmark.

Fler arter i gruppen andfåglar, gäss och svanar

Källor

Jakttider och regler ändras. Kontrollera alltid aktuella bestämmelser i jaktförordningen och hos länsstyrelsen innan jakt.