Andfåglar, gäss och svanar
Kanadagås (Branta canadensis)
Sveriges största gås, ursprungligen från Nordamerika och utplanterad i Sverige från 1930-talet.
Jaktstatus: Allmän jakttid i hela landet; skyddsjakt vid grödor och olägenhet enligt bilaga 4

Kännetecken
- Mycket stor gås med lång, svart, svanlik hals
- Svart huvud med vit kindfläck som går under hakan
- Brungrå rygg och ljusare bröst
- Trumpetande 'a-honk'-läte
Förväxlingsarter
Förväxlas med vitkindad gås, som är betydligt mindre, har kortare hals, silvergrå rygg, vitt nästan hela ansiktet och skällande läte.
Levnadssätt och föda
Betar gräs, grödor och vattenväxter. Den svenska populationen flyttar till södra Sverige, Danmark och norra Tyskland på vintern.
Jakt och regler
Hagelgevär i kaliber 12, 16 eller 20 eller kulpatron klass 1–3. Gäss får bara jagas från en timme före soluppgång till en timme efter solnedgång. Säker artbestämning är avgörande eftersom den fredade vitkindade gåsen ofta uppträder i samma områden.
Fler arter i gruppen andfåglar, gäss och svanar
Källor
- Kanadagås – Svenska Jägareförbundet
- Jaktförordning (1987:905), ändrad t.o.m. SFS 2026:1693 – Riksdagen
- NFS 2023:8 om vapen, vapentillbehör och ammunition för jakt – Naturvårdsverket
Jakttider och regler ändras. Kontrollera alltid aktuella bestämmelser i jaktförordningen och hos länsstyrelsen innan jakt.