Andfåglar, gäss och svanar
Sångsvan (Cygnus cygnus)
En stor vit svan som häckar i norra Sverige och allt oftare även i söder. Arten var mycket fåtalig i mitten av 1900-talet men har sedan ökat kraftigt.
Jaktstatus: Ingen allmän jakttid – skyddsjakt vid fält med oskördad gröda enligt bilaga 4

Kännetecken
- Helvit, mycket stor fågel med rak hals
- Näbben är svart med stort gult fält som går ut i en spets mot näbbspetsen
- Ingen knöl på näbben
- Trumpetande, klangfulla läten
Förväxlingsarter
Förväxlas med knölsvan, som har orange näbb med svart knöl, ofta S-böjd hals och vingar som vinar i flykten. Mindre sångsvan är mindre och har mindre gult på näbben.
Levnadssätt och föda
Äter vattenväxter och betar på åkrar under flyttning och vinter. Häckar vid myrar och sjöar i norr.
Jakt och regler
Får bara jagas med stöd av skyddsjaktsbestämmelserna för att förebygga skador på gröda. Från den 1 juli 2027 tas kravet på att svanarna ska uppträda i flock bort.
Fler arter i gruppen andfåglar, gäss och svanar
Källor
- Sångsvan – Svenska Jägareförbundet
- Sångsvan (Cygnus cygnus) – Artfakta, SLU Artdatabanken
- Jaktförordning (1987:905), ändrad t.o.m. SFS 2026:1693 – Riksdagen
Jakttider och regler ändras. Kontrollera alltid aktuella bestämmelser i jaktförordningen och hos länsstyrelsen innan jakt.