Övriga fåglar
Råka (Corvus frugilegus)
En helsvart kråkfågel som häckar i kolonier (rågkolonier) i södra Sveriges jordbruksbygd.
Jaktstatus: Allmän jakttid i Skåne och Halland; i övrigt skyddsjakt enligt bilaga 4

Kännetecken
- Helsvart med blåviolett glans
- Vuxna har ett ljust, fjäderlöst parti kring näbbroten
- Smal, spetsig näbb och 'byxor' av fjädrar på låren
- Ungfåglar saknar det ljusa näbbfältet
Förväxlingsarter
Förväxlas med korp (mycket större, kilformad stjärt, grov näbb) och med unga kråkor och kajor.
Levnadssätt och föda
Söker maskar, insektslarver och säd på åkrar. Häckar i kolonier i trädgrupper, ofta nära gårdar och samhällen.
Jakt och regler
Kulpatron klass 4 eller hagelgevär i alla tillåtna kalibrar får användas. Utanför Skåne och Halland får råka bara jagas vid skada eller olägenhet enligt bilaga 4.
Fler arter i gruppen övriga fåglar
Källor
- Råka – Svenska Jägareförbundet
- Jaktförordning (1987:905), ändrad t.o.m. SFS 2026:1693 – Riksdagen
- NFS 2023:8 om vapen, vapentillbehör och ammunition för jakt – Naturvårdsverket
Jakttider och regler ändras. Kontrollera alltid aktuella bestämmelser i jaktförordningen och hos länsstyrelsen innan jakt.