Övriga fåglar
Ringduva (Columba palumbus)
Sveriges största duva, talrik i jordbruksbygd och numera även i städer.
Jaktstatus: Allmän jakttid i hela landet; skyddsjakt i odlingar enligt bilaga 4


Kännetecken
- Stor, blågrå duva med rosaskimrande bröst
- Vuxna har vit fläck på halsens sida (saknas hos ungfåglar)
- Tydligt vitt tvärband på vingens ovansida i flykten
- Femstavigt hoande läte
Förväxlingsarter
Förväxlas med skogsduva (fredad) och stadsduva. Båda är mindre och saknar alltid de vita vingbanden.
Levnadssätt och föda
Äter frön, säd, klöver och knoppar och kan göra skada på grödor. Lägger två till tre kullar med två ägg per år.
Spår och spillning
Under spelflykten slår vingarna ihop med en hörbar smäll.
Jakt och regler
Kulpatron klass 4 eller hagelgevär i alla tillåtna kalibrar får användas. Vanliga metoder är vettjakt med bulvaner på åkrar och passjakt vid sträckleder; tänk på att ringduvan kan ha ungar i bo långt in på hösten.
Fler arter i gruppen övriga fåglar
Källor
- Ringduva – Svenska Jägareförbundet
- Jaktförordning (1987:905), ändrad t.o.m. SFS 2026:1693 – Riksdagen
- NFS 2023:8 om vapen, vapentillbehör och ammunition för jakt – Naturvårdsverket
Jakttider och regler ändras. Kontrollera alltid aktuella bestämmelser i jaktförordningen och hos länsstyrelsen innan jakt.