Jägarklar

Övriga fåglar

Tamduva (stadsduva) (Columba livia)

Förvildade tamduvor som lever i städer och vid gårdar, där de kan orsaka nedsmutsning och skador.

Jaktstatus: Ingen allmän jakttid – skyddsjakt vid skada, olägenhet och flygplatser enligt bilaga 4

Tamduva/stadsduva (distraktor)
Tamduva/stadsduva (distraktor) · Foto: Andrew Cunnington (CC0), beskuren och nedskalad

Kännetecken

  • Medelstor duva med mycket varierande färg
  • Den vanliga färgen är blågrå med två svarta vingband
  • Ofta vit övergump
  • Saknar ringduvans vita vingband och vita halsfläck

Förväxlingsarter

Förväxlas med skogsduva (fredad), som är jämnt blågrå utan vit övergump, och med ringduva.

Levnadssätt och föda

Äter frön, spannmål och matrester och häckar på byggnader och under broar.

Jakt och regler

När skyddsjakt är tillåten räcker kulpatron klass 4 eller hagelgevär i mindre kaliber; vid viss skyddsjakt får även svagare .22-ammunition användas. Skyddsjakt kan t.ex. ske på uppdrag av kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd; i tätort begränsar lokala ordningsföreskrifter ofta skjutning.

Fler arter i gruppen övriga fåglar

Källor

Jakttider och regler ändras. Kontrollera alltid aktuella bestämmelser i jaktförordningen och hos länsstyrelsen innan jakt.